úterý 24. listopadu 2009

Kainushiseken – Kdo jsme?

Po pár dnech spuštění blogu, sledování reakcí a čtenosti jsme se rozhodli, že napíšeme také příspěvek o tom, proč jsme tento blog a tuto aktivitu spustili.

Jednoduše by stačilo sdělit zasvěceným, ať si nechají přeložit název blogu a nezasvěceným – neponořeným do problematiky Akita-inu, těm chceme přinést větší povědomí o plemeni a jeho pozadí.
Nicméně, situace je složitější. Komunita chovatelů a majitelů je rozdělená, málokdo se stará o psy, spíše je velký zájem o pletichy. Když už se zmiňuje zájem psa, tak většinou ironicky a útočně.

Chceme informovat. Chovatele, majitele a zájemce o plemeno. Chceme, aby nadále nepanovalo informační vakuum ze strany KCHMPP, ze strany poradce chovu. Máme zájem, aby se o věcech mluvilo, diskutovalo. Aby spousta věcí nezůstávala skrytá, protože se lidé bojí mluvit, jelikož jsou zastrašováni a je jim vyhrožováno.

Stejně tak jsme založili tento blog, anonymně. Máme pro to dva důvody. Ten první a největší je v podstatě demonstrace situace v komunitě. De facto všichni jsme v reálném jednání s KCHMPP anonymní, nkdo z nás nemá slovo, na názoru nikoho z nás nezáleží, vždyť ani poradce chovu si nemůžeme vybrat sami. Nikdo z nás nemá právo vstupovat do kruhu na výstavě a radit rozhodčím, až na vyjímky. Toto je demonstrace nerovné situace v komunitě, kterou chceme změnit.

Druhým důvodem je strach. Ne o sebe, nemáme problém s kýmkoliv si říci do očí o článcích, které zde píšeme. Nicméně jsme v uplynulých letech zažili spousty špíny, očerňování, pomluv a hádek. Nechceme, aby se naše vystoupení na tomto blogu obrátilo proti lidem, kteří jsou s námi spojeni (např. mají od chovatelů štěňata) a bude jim třebas na výstavách a bonitacích křivděno.

Situace mezi majiteli Akita-inu je taková jaká je a my se k tomu stavíme čelem, pouze ji kopírujeme.
Jsme chovatelé a majitelé Akita-inu. Za blogem nestojí jeden člověk, ale řada. Někteří píší, někteří přinášejí náměty, další kritizují a jiní jen komentují. Věříme, že naše řady se budou do budoucna jen nadále rozrůstat a objeví se další lidé, kterým situace v komunitě nebude lhostejná a rozhodnou se pro ni něco dělat. Něco dělat a ne pouze mluvit. Toto je první krok.

Blog je naše tvorba, naše názory. Stejně tak bude i spravován. Nebudeme v příspěvcích ke článkům tolerovat byť i skryté výpady proti jiným přispívajícím, nebudeme souhlasit s vymyšlenými útoky na lidi, kteří s námi nejsou spojeni a nebudeme akceptovat komunikaci v cizím jazyce. Jsme poučeni flame war, které probíhaly na návštěvních knihách CHS. Takové to zde nebude.

Chceme vyvolávat diskusi i pod články. Může být i pěkně kontroverzní, ale v rámci pravidel. Budeme vám pravidelně přinášet naše vlastní články i články lidí, kteří budou své texty chtít na blogu zvěřejnit. Věříme, že si uchováme své čtenáře a přispějeme do rozproudění diskusí a komunikace nad věcmi, o kterých se mlčí.

4 komentáře:

  1. Tento blog je za poslední dobu to nejlepší, co tady mohlo v akití komunitě vzniknout. Konečně začíná pravda vycházet najevo a některým lidem se to nejenom nelíbí, ale ani nehodí.
    Přeji všem opravdovým pejskařům, aby našli tu správnou cestu a nenechali se ovlivˇnovat ani manipulovat prospěcháři, kterým jde o vlastní zisky a ego víc, jak o vašeho psa.
    Alena z Arumy

    OdpovědětVymazat
  2. Pro mě opět lehce diskutabilní příspěvek. Vzhledem k faktu, že grupa "vyvolených" kolem exporadkyně pomlouvá a nenávidí každého, krom svých "členů" (i když...) a potenciálních obětí - tedy kupců nových super štěňat, která se ještě ani nenarodila a pokud mě paměť nešálí, tak jde o spojení, které tu ještě nebylo, takže nikdo nemůže dopředu nic říct, ale tato štěňata už jsou teď skvělá a nejlepší; potom obava jakékoliv msty na "nevinných" nezúčastněných není podle mě na místě. Beztak si tito lidé myslí, že je to akce jednoho člověka, který navádí ostatní (přesně v duchu podle sebe soudím tebe), takže i kdyby se sem nakrásně všichni podepsali a uvedli čestné prohlášení, že je to z jejich hlavy, stejně jim to nikdo neuvěří.
    Anonymita je nicméně velmi zákeřná v tom, že snadno rozdmýchá flame war + eskaluje agresivitu. Dát někomu lidově "přes hubu" se mnohem lépe dělá virtuálně a ještě když se k tomu nemusím hlásit.
    Navíc se obávám, že pouhou diskuzí se tady vůbec nic nezmění. Je to, jako když chlapi v hospodě nadávají na politiku, ale pak zase jen o něco utáhnou opasky a jdou domů.
    Pokud chceme něco změnit, je zajisté potřeba o tom veřejně mluvit (ale potom by příspěvky měly vyznívat tak, aby je nebylo možno interpretovat jako tendenčně laděné, dává to totiž zbraň do ruky české akití "honoraci", která tak nezasvěceným lehce dokáže, že má vlastně pravdu..). Mluvení by ale mělo být konstruktivní a ve chvíli, kdy se dospěje k nějakému řešení, mělo by se jednat. A to nikoliv ustrašeně, vyčkávajíce na to, co za nás udělá někdo jiný a jak to dopadne - když pohoří, na nás to nebude, když uspěje, tak jsme to přece říkali a sláva mu!
    Chcete, aby vám nekřivdili ve výstavních kruzích? Pak jednejte! Chcete, aby byl někdo po právu potrestán za své přečiny? Pak jednejte! Jste nespokojení s vedením klubu? Pak jednejte!
    Jste nespokojení s kvalitou štěňat? Pak konejte!
    Poučte veřejnost o tom, co je kvalita! Ukažte lidem, že špatná akití pověst je jen důsledkem mizerné chovatelské politiky. Dokažte lidem, že chov s PP je skutečně tím, čím by měl být podle toho, co se o něm hlásá a ne něčím, co se v mnohém neliší od chovů bez PP.
    Nepouštějte do chovu zvířata s vadou, vysokým stupněm DKK nebo přenašeče závažné vady (kryptorchismus) a nebo jiných onemocnění.
    Jezděte na nevýstavní akce! Nechte své psy "vplout" mezi lidi kdykoliv někam přijdete. Nebojte se při nespravedlnosti se ozvat!
    Čas slov již dávno minul. Dokud toto lidé nepochopí, nechopí se šance, kterou jim okolnosti dávají, pak jakékoliv blogy, články a webovky jsou naprosto zbytečné.
    Ari z Inugoya

    OdpovědětVymazat
  3. Tahle všechna slova jsou moc krásná, ale opravdu si myslíte, že něco změníte? Přiznávám se k fandění za Vás za všechny, ale dejte si všichni ruku na srdce. Tady se objevují kladné příspěvky jednoho tábora, tím, že napíšete ihned shazující příspěvek na vysílání TV NOVA nejste lepší - nebo snad ano? A v čem? Akorát tím docílíte dalšího webu, který si založí další strana a pojede to znova, akorát v obrácené pozici. Především článek o výstavách byl opravdu trefný, ale opravdu, vyjádřit tak stejný pocit někoho dalšího se nedá lépe udělat. ALE ! Chcete si ty výstavy ještě více znepříjemnit takovými články? Nebo si myslíte, že po přečtení tohoto článku se příště všichni nahrnou ke kruhu s úsměvy na tvářích, stylem - bylo napsáno a vyřešeno? Akorát mezi sebou vytváříte ještě větší propasti.

    OdpovědětVymazat
  4. Hm, tak nevím. Je teda lepší mlčet, nic nedělat a tím podporovat tuhle zvrhlou mašinérii?
    Ke kruhu se všichni s úsměvem nahrnou již nyní, ale jen, co se otočíte, už úsměvy pokysnou a hadí jazyky zaševelí. Již dnes je přesně možné říci, kteří chovatelé si nemohou přijít na jméno, ale když se vidí, většinou se halasně a s úsměvem zdraví, zatímco ledva se k sobě otočí zády, už to jede.
    Větší propast již není možno vytvořit, snad pouze tím, že se budou zvětšovat "jednotlivé tábory". Mnohem radši budu, když mě "má chovatelka" bude nadále přezírat a s nafrněným výrazem se ponese kolem, než aby proti mě brojila a při první příležitosti mi olíbávala líce.
    Toto pokrytectví mi leze na nervy snad ze všeho nejvíc.
    A platit nadále bude, že kdo se bude chtít družit, družit se bude. Že to jde, ukázal ostatně Výcvikový tábor. Byli tam lidé se zvířaty z různých CHS a neměli jsme nejmenší problém. Pokud se probírala pejskařská tematika, buď se řešila výchova, výcvik, tedy "jak na naše psy" nebo se vyprávěly úsměvné historky a pokud už došlo na situaci v komunitě, vždy každý kdo chtěl sdělil svůj postoj. Nikoho jsem neslyšela říkat, že má nejlepší psy na světě a zbytek je lůza špinavá...
    Takže.. jde to. Ale pouze s lidmi, kteří CHTĚJÍ, aby to šlo.

    OdpovědětVymazat