neděle 22. listopadu 2009

Jak to chodí na výstavách

Pro šťastlivce, kteří z různých důvodů nejezdí na výstavy Akta-inu, přinášíme obecné shrnutí, o co že to vlastně přicházejí. Upozornění pro zájemce o Akita-inu – nehrozte se, u Akit jsou i normální lidé, kteří mají zájem o budoucnost plemene a ne jen o svůj soukromý prospěch, pletichy a pochybné mocenské postavení pevnosti chabého plamínku od svíčky.

Každá Akita-inu s PP, která má být v budoucnu bonitovaná se MUSÍ zúčastnit výstav a to konkrétně takto (citace z KCHMPP): Je zařazován do chovu na základě bonitace nejdříve od 15 měsíců věku, jedné výstavy pořádané klubem a jedné výstavy vyššího typu v jakékoliv třídě, kromě dorostu se známkou výborný nebo velmi dobrý.

Výstavy by měly být přátelským prostředím, kde mohou chovatelé a majitelé, nováčci i pokročilí, získávat informace, setkávat se s dalšími lidmi od AI, nasávat prostředí a zkušenosti a samozřejmě v přátelském duchu soupeřit a poté vyhrávat či prohrávat. A to vše je u Akita-inu komunity základním problémem. Výstavy takto nevypadají.

Pokud pomineme obecný tristní stav informovanosti veřejnosti ohledně našeho plemene, kterému se budeme věnovat v jinému článku, situace na výstavách vypadá jako na nepřátelské frontě. Většina chovatelů a majitelů je rozdělěna na dvě skupiny, které pro zjednodušení pojmenujme jako příznivce (nebo prospěcháře z této osoby těžící) ex poradkyně chovu a oponenty ex poradkyně chovu nespokojenými se situací, do které se této paní podařilo komunitu i chov u nás dostat.

Pasujme se do role nováčka, který je nezatížen minulostí a přijíždí na první výstavu. Jediní koho de facto znáte jsou chovatelé, od kterých máte svého psa a které na výstavě jako jediné poznáte. Po příjezdu na výstavu potkáte i jiné majitele Akita-inu, ale většina, s dovolením dosazena do první skupiny, si vás a hlavně vašeho psa bude měřit nepřátelským pohledem jako konkurenty. Po návštěvě výstavní kanceláře a vyzvednutí si materiálů se nakonec dostanete ke kruhu určenému pro předvádění Akita-inu. Už na první pohled dokážete definovat obě hlavní strany. Stojí rozděleny kruhem (ve skutečnosti je to čtverec ale což) a navzájem se k sobě nepřibližují. První stranu navíc poznáte dle přítomnosti ex poradkyně chovu většinou gestikulující ke druhé skupině nebo ji úspěšně pomlouvajíc, pokud možno v dostatečné vzdálenosti.

Zorientujete se, zjístíte dle katalogu v jaké jste třídě, připnete si číslo a čekáte až přijdete na řadu. Nejspíš se vás ujme někdo ze starších chovatelů, kteří jsou sice skeptičtí k budoucnosti, ale jsou rádi, za nové kvalitní majitele a chovatele. Zde doporučujeme se nadále dobírat dalších informací, zkušeností a postupů v chovu, právě od těchto lidí. Během času čekání si přijde vašeho psa okouknout, v lepším případě pohladit, řada lidí, mnohdy přijdou na výzvědy. Posléze se dostanete na řadu, vejdete spolu se svým psem a ostatními majiteli a jejich psy do kruhu a budete předvádět svého psa.

A tady začíná to zajímavé. Nemáme na mysli předvádění psa, to záleží na vás a vašem psovi, ale bavme se o pozadí. Zjístíte, že celé předvádění řídí pan či paní rozhodčí a sekundují jim zapisovatelé u stolku uvnitř kruhu. Jaké bude však vaše překvapení, až zjistíte, že všichni majitelé Akita-inu jsou si rovni, ale někteří jsou si rovnější. Zjistíte, že paní ex poradkyně chovu chodí do kruhu a komunikuje (nejspíše si myslí, že radí) s rozhodčím o kvalitách psů, zvláštní suita lidí se nachází za stolkem zapisovatelů a napovídá jim, co a jak by měli zapsat a podobně. Zábavné je, jak si někteří majitelé psa dokáží i se svým svěřencem stoupnout těsně k pásce kruhu, i když je kolem spousta volného místa, aby rozhodili vašeho psa, který se právě předvádí. Kde že je fér hra a rovný přístup? Ztracena.

Samozřejmě, dalším tématem by mohla být vzdělanost rozhodčích. V České republice neexistuje komplexní školení rozhodčích pro plemeno Akita-inu. Neexistuje u nás standardní popis, jak má vypadat správná Akita-inu – standard psa není tímto kritériem. Mnohdy rozhodnutí rozhodčích mohou být pro vystavující nepochopitelná a nesrozumitelná. Chybí lepší profesionální přístup rozhodčích k výstavě, vystavujícím a divákům. A neblýská se na lepší časy.

Jaké je tedy doporučení? Získávejte co nejvíce informací od chovatelské stanice, odkud máte svého psa. Nevěřte všemu, co je na internetu. Jezděte na výstavy, jsou tam, navzdory výše psanému, spousty přátelských lidí, kteří vám rádi a dobře poradí. A hlavně, i když váš pes nevyhraje nebo ho porazí jiný třebas s černými zády, křivýma nohama nebo špatnou stavbou těla, nesmutněte, máte svého psího kamaráda, který vás bude mít stejně rád za všech okolností. A buďte trpěliví, situace mezi AI u nás se zlepší, věříme tomu.

17 komentářů:

  1. Tak nevím, získávat co nejvíce informací z CHS, odkud mám psa by se mi asi nevyplatilo. Leda bych ze lží a pomluv chtěla vydat obšírný svazek :-D

    Jinak potenciálním majitelům vřele doporučuju, aby se řídili vlastní hlavou a srdcem a hlavně, aby si vše několikrát ověřili z různých zdrojů. Hodně štěstí při výběru správného chovatele přeje
    Ari z Inugoya

    OdpovědětVymazat
  2. Jak je správně uvedeno v článku, nevěřte všemu co je na internetu. Tamara Go Kitashirakami

    OdpovědětVymazat
  3. Výstavami jsme si prošli a je to pravda pravdoucí. Stojíte u kruhu a slyšíte výkřiky typu:"Bože, tohle přitáhli odkud , s tím bych nevylezla ani na dvůr, nebo " to je hrůza , dívejte ty křivý nohy, záď a postavený uši a jiné proslovy. Ego paní exporadkyně je narostlé do obrovských rozměrů , bohužel její charakter a vědomosti zůstaly jaksi vpozadí. Nechápe a ostatní její věrní nejspíš také ne, že posuzovat má rozhodčí a už z důvodu úcty k druhým lidem a jejich psovi by se dámy měly zdržet urážejících komentářů a posouzení nechat na rozhodčím.A to už vůbec nemluvím o tom, co se dozvíte, pokud se zeptáte na kvalitu jiné CHS,(než se líbí exporadkyni ),která by vás zajímala ohledně zájmu o štěně.

    OdpovědětVymazat
  4. Ona to nedělá jen exporadkyně, myslím, že v tomhle ji svými proslovy překonává jiná velmi známá expertka.
    Ari z Inugoya

    OdpovědětVymazat
  5. České výstavy nemají úroveň. Je patrné kdo za, kterým rozhodčím jezdí. Výsledky jsou různými způsoby ovlivněné. Skupina kolem exporadkyně, to znamená 4-5 lidí, nováčci, kteří o Akitě ví, že má stočený ocas, tím jejich odbornost končí, většinou nelichotivým způsobem častují psi, majitele atd. Exporadkyně a její oblíbeny velmi vulgární slovník vejškrabek, lůza, idiot atd. Nejezdí se do této "přátelské" atmosféry dobře. Uleví se Vám, když zjistíte, že tito lidé jsou jen prospěcháři, kteří se na jedné straně pomlouvají mezi sebou, ale na druhé potřebuji uchovnit psi z hrubými vadami či zajistit krytí pro svého psa, prodat nekvalitní štěňata atd. V tomto směru je exporadkyně ženou velkých možností. Nikomu z této čety nejde o psi, ale prospěch. Atmosféra a kvalita psů na výstavách tomu odpovídá.

    OdpovědětVymazat
  6. Pro Tamaru: víš, mám dojem, že nepatříš k odborníkům chovatelům a výstavám a hodnocení také moc nerozumíš. Tím tě nechci urazit, ale byla jsi fajn žeská tak taková zůstaň. Bohužel, to všechno pravda je co se děje a výstavách i mimo ně.

    OdpovědětVymazat
  7. Pro anonyma, já mám zase dojem, že tady už je odborník každej, i ten co pozná, že Akity mají zakroucenej ocas. Tamara

    OdpovědětVymazat
  8. Přátelé, pokud máte k tématu co říct, laskavě se vždy PODEPIŠTE! Odmítám přebírat odpovědnost za jiné názory, než jsou mé vlastní, mou rukou psané.
    Ari z Inugoya

    OdpovědětVymazat
  9. Proč se podepisovat, když je to tu celé anonymní? :-)))

    OdpovědětVymazat
  10. Tedy přátelé i nepřátelé, nebo jak to tady vlastně je, kdo patří do jaké skupiny a je ta skupina první nebo druhá,čtu si tady ty články pořád dokola a marně hledám, kdy už se konečně začne psát o těch psech, nebo o nich to není? Totiž dosud nějak nechápu smysl toho co je tady napsáno, jedním dechem píšete, jak to je pro zlepšení situace a na druhou stranu se to zase vše jen rozdmíchává, může už mně konečně někdo říct o co vlastně jde?Nemůžu se totiž ubránit dojmu, že o psech to není a zase jako vždy, všude a při všem je to jen o lidech. Někomu se něco nelíbí, tak frrr, letí na net, založí třeba blog a teď koukejte, jak jsem to všechno vyřešil.Možná by bylo konstruktivnější, než taty psát, se někde sejít, promluvit a když to nepůjde tak si hezky po chlapsku, nabančit huby. Pardon pusy(nemuselo by projít cenzurou).Každej tady na druhého jen kydá špínu a když má někdo pocit, že je to snad málo, tak si něco taky přidá, jestli už to pravda je , to podstatné až tak není, hlavně, že se něco děje. Cenzura na blogu taky nemá chybu a asi je potřeba, běda soudruhu, když vybočíš jiným názorem. Schováme se za velká slova, anonymitu omluvíme snad strachem, nebo čím a od jiných chcete podpis u příspěvku. No to už tady bylo, trvalo to dlouho a jak to tak vidím, ještě dlouho trvat bude.Soudruzi jen tak dál a třešničkám třikrát sláva

    OdpovědětVymazat
  11. Podpis u příspěvku jsem chtěla pouze já a to pouze proto, že na mých soukromých webových stránkách bylo reagováno na příspěvek, který jsem nepsala..
    O psech to nebylo snad nikdy, doporučuju aktuální číslo Svět psů, tam už se do tematiky PP chovu obecně píchlo a některé věty jsou na situaci v naší komunitě jak vyšité.
    Takže, abych to shrnula, každý, kdo se tu nepodepíše (jakože ani nemusí, že), si může psát o třešničkách i cenzuře co chce, pořád patří do jednoho.. anonymního pytle :-)
    Ari z Inugoya

    OdpovědětVymazat
  12. Pro anonyma: nejsme si jisti jestli zrovna Vám jde o psi? Pokud ano, co jste pro Akitu už udělala? Máme dojem, že jsme Vás poprvé viděli na sekční schůzi, máme dojem , že zrovna vy jste chtěla znovu rozdmychávat problém SA na stránkách majitelů Daimonka. Pokud Vám jde o psi a jste li vůbec vlastníkem Akity napište nám tady nějaký článek, třeba o Vašich zkušenostech v soužití z Akitou či jiné libovolné Vámi zvolené téma. Rádi ho zveřejníme! Budem komunikovat s kymkoliv a setkat se můžem na nějakém setkání, které budeme pořádat. Můžeme konstruktivně debatovat, ale na základě faktů a né dojmů. Chystáme toho poměrně dost a bude to jen o Akitach, pokud chcete být alespoň částečně informována, pokud se podaří zajistit povolení JKC, tak na nejbližším setkání bude promítnuto unikátní japonské DVD o posuzování Akit. Uvidíte sama jak špatně posuzují naši rozhodčí! Plánujeme exkurze do zahraničních chovatelských stanic, spoustu akcí pro popularizaci plemene, máme domluveno návštěvy mezi dětmi v domovech atd. Nesuďte nás. Přijeďte a udělejte si úsudek sama!! Pomozte nám!!! Pokud chcete mít objektivní názor, tak musíte více proniknout do dění, vy ho prozatím vnímáte jen zprostředkovaně, tomu odpovídají i Vaše poznámky na naší adresu. Vidíte, že i s tou cenzurou to není tak zlé, Váš příspěvek bezproblému prošel.

    OdpovědětVymazat
  13. Možná budu off topic, ale jak sakra poznáte, kdo sem píše, když se nepodepíše? 8-o

    K topicu: na to video jsem zvědavá, možná by se mělo povinně pouštět všem rozhodčím u nás.
    Ari z Inugoya

    OdpovědětVymazat
  14. Taky mě to tu připadá v komentářích pěknej chaos, hlavně člověk vůbec neví kdo na koho reaguje a nebo zda reagují autoři stránek :-( Asi by s tím chtělo něco udělat pokud to tu má být nějakým způsobem přínosné a konstruktivní....
    Fajkýšová

    OdpovědětVymazat
  15. Neříkali jste, že cizojazyčné texty nebudete tolerovat??

    OdpovědětVymazat
  16. No konečně jste se rozhoupali k nějakým činům a ne jen k prázdnému mlácení slámy.Sice jste to zase trochu otočili, jak je vaším zvykem ale přeci jen jsme se dobrali něčeho, čeho to ukáže až čas. K problému SA, se vyjadřovat nebudu, pokud vím, stále není dořešen.Ptáte se, co jsem pro Akitu udělala ale takhle otázka nestojí. Založili jste tento blog na podporu Akit(chci tomu věřit)ale doposud jsem četla jen samé urážky a trošku mně to přišlo jako soutěž.No nechme toho, dál, píšete nesuďte nás, to bych ráda ale kdo vám dal právo soudit druhé? Připravované akce, souhlasím to může být přínosem ale jistě to nic nepřinese, budeli komunita rozhádaná a rozdělená na několik táborů. Bohužel doposud, je situace taková jaká je a vlastně až dnes, se na tomto blogu snad něco pohnulo.Komunikace, je důležitá ale myslím trochu na nějaké úrovni, řešení problémů, je důležité ale podle mého názoru by jsme to měli řešit společně, bez urážek, pomlouvání a podobných věcí.Vždy tady budou a i jinde ve světě, horší a lepší psi, myslím, že by bylo dobré se naučit tuto skutečnost přijmout. Ne vždy se vše povede ale i chyba je pro vývoj a rozvoj vlastně přínosem. Závěr? Stále nevím s kým si dopisuji. Podpis Tamara a tento platí i pro předcházející příspěvek

    OdpovědětVymazat
  17. Nemyslím si, že chyba je vždy pro rozvoj a vývoj přínosem, mnohdy je to spíš průšvih, který má nedozírné následky a špatně se napravuje.
    To, že budou a jsou lepší a horší psi je svatá pravda, potom by ale neuškodila trocha pokory. Tvrdit o každém štěněti, že je to to nejlepší, co tu kdy bylo, tvrdit, že mám nejlepší odchovy, dělat ze sebe honoraci, to bych se nedovolila, ani kdybych ty nejlepší (podle jiných) odchovy měla.
    Navrhuješ, Tamaro, řešit problémy společně. Fajn, nejsem proti, ale obávám se, že je to utopie. Stačí se podívat nazpět, co se tu rozpoutalo kolem SA. To je velký problém, přesto radši lidi budou tvrdit, že není. A jak chceš najít kompromis mezi dvěma tak odlišnými postoji, to tedy nevím.
    V PP chovu se točí velké peníze (a nikdo mě rozhodně nepřesvědčí o opaku, takže to nemá ani smysl zkoušet) a od toho se odvíjí vše ostatní. Dokud představitelé klubu budou tvrdit, že je škoda neuchovnit a nepoužít do chovu importovaného psa s DKK 4/4 a vzápětí dalším dechem na otázku, zda považují zdraví důležitější než vzhled odpovědí, že je považují za stejně důležité, tak o čem to má být..
    O čem to má být, psát o své feně, že jí štěňata svědčí, přetěžovat ji, přesto, že je stará, krýt jí za každou cenu s určitým psem a pak ještě hrdě vystavit fotky, kde vypadá jako před klinickou smrtí..a jedním dechem dodávat, že psi miluju a rozmazluju?
    Ať si na to odpoví každý sám.. Lidé, kteří nenávidí zvířata a mají chov jako přivýdělek, nikdy nebudou mít upřímný zájem na tom, sedět u kulatého stolu s lidmi, kteří pro plemeno dělat něco chtějí. To se ostatně ukázalo už na té libové schůzi..

    OdpovědětVymazat